Krakersy ryżowe Kameda

Krakersy ryżowe Kameda

Jedno ze starych japońskich przysłów mówi, że “każdy nowo poznany smak wydłuża życie o 3 dni”. Nie wiem ile w tym prawdy, ale widząc różnorodność słodyczy i przekąsek pochodzących z Kraju Kwitnącej Wiśni muszę stwierdzić, że Japończycy wzięli je sobie do serca.

Mnogość zarówno słodkich, jak i słonych japońskich przekąsek jest wręcz przytłaczająca. Krakersy ryżowe, suszone owoce morza, napoje, ciastka ryżowe i wiele, wiele innych. Nie wiem, czy starczyłoby życia, żeby spróbować ich wszystkich. Gdybyśmy chcieli umieścić chociaż połowę z nich w paczkach Sweed.pl, to z pewnością musielibyśmy zrezygnować z pyszności z innych krajów. Na to nie możemy sobie pozwolić! W końcu Sweed.pl to najpyszniejszy sklep subskrypcyjny w Polsce! Co miesiąc coś pysznego! Pamiętacie? :)

Dlatego wybierając produkty do paczek poza tym, żeby spełnić Wasze oczekiwania co do ich jakości – (wszystkie z nich przechodzą rygorystyczne testy: muszą smakować nam samym!) – musimy także zwracać uwagę na ich różnorodność. To właśnie dzięki dbaniu o różnorodność produktów w środku pudełek niespodzianek, jesteśmy w stanie dostarczyć Wam paczki, które zapewnią wiele radości i przeniosą Was w najodleglejsze zakątki świata bez wychodzenia z domu! Co najważniejsze, dzięki temu macie pewność, że co miesiąc znajdziecie w nich coś nowego i niepowtarzalnego!

Wróćmy jednak do Japonii, bo to właśnie japońskie krakersy ryżowe będą głównym bohaterem tekstu…

Krakersy ryżowe Kameda Seika – Spice Cheese

Kameda Seika to nie nazwa krakersów. Niestety nie znam japońskiego, a z opakowania poza smakiem “Spice Cheese” niewiele można się dowiedzieć. Kameda Seika to największy japoński producent specjalizujący się w krakersach ryżowych. Firma rozpoczęła działalność po II Wojnie Światowej, w 1946 roku, a od ok. 30 lat jest liderem na japońskim rynku. Jej produkty rozpoznawalne są niemal na całym świecie i charakteryzują się wysoką jakością i niepowtarzalnym smakiem. Wszyscy subskrybenci Sweed.pl mieli okazję je poznać, ponieważ znalazły się w majowych SweedPack’ach i SweedBox’ach.

Krakersy ryżoweW małym opakowaniu znajduje się kilkanaście poduszeczek przypominających rodzime płatki śniadaniowe. Różnica jest jednak duża, bo krakersy ryżowe Kameda wyrabiane są z mąki ryżowej i smażone, przez co nabierają chrupkiej i “chipsowej” formy. Po otwarciu opakowania wydobywa się z niego przyjemny zapach sera (o ile ktoś lubi ser!), a krakersy są w nienaruszonej formie.

Długo zastanawiałem się jakiego smaku mogę się po nich spodziewać? Tajemnicze “Spice Cheese” niewiele tu mówi. Na opakowaniu widnieją jednak dwie papryczki chilli i kawałek żółtego sera, więc strzelam, że producentom chodziło o “Spicy” cheese, czyli pikantny ser. Pora się przekonać!

Krakers jest przyjemnie słony a jego smak wyważony. Rozczarowałem się jednak, bo z obiecujących papryczek nie zostało za wiele i na próżno szukać w nich pikantności. Są za to przyjemnie serowe, a dodatkowy serowy krem, który je wypełnia wzmacnia ten efekt. Użyty ser to najprawdopodobniej Cheddar – mocny i wyrazisty. To co bardzo mi się spodobało to fakt, że każdy z krakersów pokryty jest równomiernie przyprawami przez co wszystkie smakują tak samo i nie wykrzywiamy się od nadmiaru lub niedoboru przypraw. Niewątpliwym minusem jest ich ilość. Jest ich zdecydowanie za mało! Zawartość opakowania możecie zobaczyć na zdjęciu (No dobra, brakuje dwóch krakersów, ale to i tak mało!).

Krakersy ryżowe Kameda były dla mnie niewiadomą. Do tej pory kojarzyły mi się z tymi waflami przypominającymi styropian, które można dostać w sklepach ze zdrową żywnością. Mdłe, suche i bez smaku (ktoś wytłumaczy mi jak można je jeść?!). Spodziewałem się czegoś gorszego, ale japońskie krakersy ryżowe od Kameda Seika pozytywnie mnie zaskoczyły. Gdy tylko pojawi się okazja, z pewnością będzie można je znaleźć w naszych pakietach.