Mango Balls - recenzja

Mango Balls – smak Filipin

To co najbardziej lubię w swojej pracy, to możliwość odkrywania i poznawania smaków, dzięki którym mogę przenieść się w inny wymiar. O ile słodycze i przekąski z zachodu są ciekawe to jednak opierają się o pewne schematy, które można dostrzec również u polskich producentów. Cukier, karmel, czekolada, różnego rodzaju ciasta i wafle w przeróżnych kombinacjach.

Sprawa się ma zupełnie inaczej w przypadku przekąsek pochodzących z Bliskiego Wschodu lub jeszcze dalszych obszarów Azji. To właśnie one są w stanie pokazać prawdziwą różnorodność słodyczy, otworzyć nas na ich świat i choć na chwilę przenieść w rejony, z których dane produkty przychodzą. Cieszę się, że coraz większa ilość subskrybentów Sweed.pl – najpyszniejszego sklepu subskrypcyjnego w Polsce może odkrywać i poznawać je razem ze mną. Dzisiaj na blogu Mango Balls – pyszne cukierki mango wprost z Filipin.

Mango Balls

Dried Mango Balls to przepyszne, soczyste cukierki z suszonych owoców mango, które udało nam się umieścić w paczkach podczas jednej z wcześniejszych wysyłek. Mówi się, że najlepsze owoce mango to te, które wyrosły na Filipinach i właśnie to co w nich najpyszniejsze uchwycono w postaci cukierków Mango Balls od Philippine Brand. Do rzeczy ;)

Zacznijmy może od różnic. Kiedy piszę o cukierkach, większość z Was z pewnością wyobraża sobie coś na wzór cukierków, które zna każdy z nas – karmelki, twarde, czekoladowe, pudrowe. Tu pierwsze zaskoczenie. Mango Balls nie mają z nimi nic wspólnego. Cukierkami są tak naprawdę tylko z nazwy, być może dlatego, że każdy z nich pakowany jest w oddzielny papierek. Wszystko dlatego, że to co z pozoru wydaje się być cukierkiem, to tak naprawdę miąższ suszonego mango uformowany w kulkę i obtoczony w cukrze.

Tuż po tym gdy cukierek Mango Balls trafi do naszych ust uwalnia się słodka i lekko kwaśna karmelowa nuta. Mam wrażenie, że to za sprawą cukru, ale już po chwili gdy drobinki cukru się roztopią pozostaje sam miąższ mango. Nie wiem czy tak właśnie smakują najlepsze owoce mango z Filipin, ale jest on bardzo aromatyczny i intensywny. Wyraźnie czuć smak mango oraz charakterystyczny dla suszonych owoców aromat. Cukierek jest miękki i lekko gumowaty. Dzięki temu można go żuć, ciućkać lub po prostu pozwolić mu rozpuścić się w ustach.